Sharing is caring!

 

 • Кой си ти? Кои са твоите мечти?

Не си задавам много този въпрос защото отговорите са сложни. Един водещ много добре го каза „днес ще ни гостува една многофункционална брюнетка“. Може би това се оказа едно от най-точните определения за мен. Аз съм  всичко това. Искам всеки ден да правя различни неща, да бъде нещо ново. Всичко в мен трябва да е любов, иначе се размива. Ако усетя негативно отношение, ако има негативна реакция, значи не е моето. Последните 6 години се събуждам и си налагам да съм героя на деня, а не жертвата. И така, от 6 години творя бижутата си сутрин. Старая се да го обясня и на детето. Когато имаш познанията и философията на света, нещата стават по-отговорни, защото осъзнаваш каква отговорност носиш за всяко нещо, което казваш и правиш. Всичко което ми се случва, трябва да ми се случи, независимо как го възприемам и страха остава назад. Имам едно желание да се науча на мъдростите на мъдрите хора. Въпреки, че обичам сама да откривам нещата, във фотографията, в майчинството, в бижутата, във всичко. Интуицията на мен ми подсказва, че така е правилно.

Мечтите много са се променили във времето. Едно време са били материални, сега са благодарни. Вярвам, че всичко което ми се случи, може да бъде реална мечта. По някакъв начин съдбата ми наглася пътечката. Моите мечти са малки, ежедневни. Това съм аз, странна съм. Както казва мъжа ми „трудничка си си“… защото трябва да можеш да понесеш моята енергия, аз съм генератор на енергия. Разбрах, че няма как да избягам, да стана изцяло материален човек, разумен, който си мери приказките. При мен излизат из ведро, но съм спокойна, защото когато казвам истината, то е моето верую. Нямам проблеми със самата себе си, защото казвам истината.

 • Нещо пропуснала ли си, нещо, което не си направила, или би искала да си наваксаш или за което съжаляваш?

Не. Не мога да съжалявам, при положение, че съм стигнала до такива мъдрости. Категорично. Обичам алтернативните и невидимите неща. Обичам да съм откривател, не последовател. Вероятно така съм родена, защото нямам спомен да съм била по друг начин.

 • Какво е храната за теб, с какво я свързваш?

Последните две години се оказа нещо важно, а преди беше лакомия. В общи линии, невероятна любов към сладкото, без да осъзнавам, че храната трябва да бъде нещо друго. Храната вече е отговорност, едно заради детето, преминахме на безглутеново хранене. След като съм прочела много литература, внимаваме и с много други неща. Това е най-страшната отрова на нашето време, пшеницата е преработена през 1955 година, от тогава нещата се променят. Тогава правят сорт пшеница, която няма нищо общо с пшеницата, котя сме познавали преди това. Но е било удобно, за да може да се инвестира във фармацията. Този глутен е навсякъде, добавят го навсякъде. Защо в содата, в солта, в оцета, има глутен, каква е причината?

Почнах и спорт и ме предупредиха, че съм щяла да издържа много малко, но аз изкарах цял час без проблеми, а аз в общи линии съм вкъщи, с детето, в леглото.

… Кое е общото в света между жените, които имат целулит. В Корея нямат целулит – значи пшеницата и глутена. В Корея ядат ориз.

Вече всичко чета и проверявам. Всички в семейството съм помолила да се хранят по този начин. Много болести могат да се излекуват премахвайки глутена. Започнала съм да правя храна от нищо, да ползвам брашно от шипка, да правя боб на паста и да го добавям към безглутеновото брашно, за да стане пухкав.

Ето сега, направих баница на малката, но с оризови кори и стана фантастична, добавих пащърнак, брюкселско зеле.

… Не съм сигурна, че всички изследвания, които са правени за захарта, солта, са точни, и не всичко, което се е изписало, че е вредно, е така. Защото са правени на базата на резултати, които с течение на времето са се променили.

Аз всичко правя на интуиция, и фотографията дори, интуитивно, осветлението, блендите, ако ме питаш кое как точно съм направила, няма да мога да ти кажа. Ходех с един акумулатор и едно фарове от Москвич, на които сложих ксенони.

Колата когато се счупи я предекорирах с дантелите и техниките за заздравяване. Оправях си я и не мърда

 • Какво е музиката за теб?

Не е някаква съществена част, може би последните години малко повече заради детето най-вече, защото виждам, че я влече и съм отворена към всичко, за да разбера дали детето има таланта. В момента наистина е свързана само с дъщеря ми.

 • Виното е …

Може би само вино пия, но и там добавят глутен. Но като цяло не пия, организма ми не харесва алкохола, никога не съм харесвала, никога не съм имала нужда. Не ми харесва. Нямам потребност, но например за сладко имам (смее се)

 • Щастлива ли си?

Да. Имам си едни мъдри думи, които ми бяха казани от един от най-близките хора до мен. „Вили, няма идеално добро. Къде си тръгнала?“

Всеки път като нещо не ми хареса и се ядосам си казвам така. В случая ми е по-лесно да съм щастлива. Имало е години, в които не съм била, не съм познавала себе си, зодията ми е водна, една риба в една посока, другата в другата посока, асцендента също ми е воден…. Пълна кукувица.

Искам и правим благотворителност, само защото е 100% истинска. Възможно е и може да се случва. Осъзнахме, че от фотографиите сме събрали повече от четвърт милион. И не съм имала дори момент лакомия, нито стотинка не е влезнала в джоба ми. Каквото е влезнало в дарителската сметка, нищо не е излезнало, нищо за разходи. И се гордея с това, защото това решение съм го взела в труден момент за семейството ми. Ако всеки започне да осъзнава, че не остава празно, че за всеки са отредени много неща, няма да има такава лакомия.

Постигнахме изключителни резултати с тази кампания. И ще продължим, независимо обстоятелствата. Например, последната кампания…в повечето случаи нямах дори и гримьор..ей така, идват, мъжа ми държи черния плат отзад, имаш 10 минути с едни от най-популярните хора. В тази ситуация, без хора, без атмосфера, да постигнеш такива резултати, това означава за мен, че сме в правилната посока. За много хора сме странни, различни, но аз съм доволна, защото именно се различаваме от мнозинството. Когато влизаш с по-чиста душа, даваш с чиста енергия, нещата се получават по много естествен начин, просто се получават. Аз не искам да виждам грозните неща, лошото. Дори в колата, вече си карам спокойно без да обръщам внимание, едно време как се ядосвах…. Но си го наложих! Всичко си зависи от нас.

 • Приятелство …

Ами, приятелство…толкова изтъркана дума. Аз имам приятели от едно време, имам няколко човека, на които мога да кажа какво мисля, без да се притеснявам, защото те познават мен, и дори да са различни от мен, те го оценяват. Имам приятелка, която обича тишината, спокойствието и аз когато отида, преобръщам целия свят за една седмица и не може да се събуди от мен, но обича всичко, което правя. Нейния свят ще стане бавно, ще си направи кафе, аз през това време, съм ремонтирала половината кухня. Разбира се съм имала хора, които съм мислила за много близки…в един момент разбирам, че те не ме познават достатъчно добре, за да могат да си помислят, че съм направила нещо. Преди 10-12 години съм си обещала да не лъжа, водя битки и в семейството, с моето дете. Каквото и да коства, да си казва, и за най-малките неща, защото почнеш ли да лъжеш губиш себе си. Истината е една, а лъжата може да има много аспекти. Като влезна в спор, няма излизане, защото аз съм влезнала с моята истина.

 • Най-хубавият ти спомен свързан с храна?

Когато ходех на село при баба и ми правеше трахана…и отгоре да има много захар. Да ми прави мекички също така. Помня също така, майка ми като правеше един кекс, да не измива купата, в която бъркаше и си бях намерила едно ръбче, от което си обирах сместа и си мечтаех за този кейк за да мога да си обирам суровото… (смее се)

Но спомените са ми свързани със сладко и пшеница. Иронично.

 • Твоята рецепта за живота …

Любовта, във всичките й форми. В момента, в който осъзнаеш, че влизайки умишлено като жертва в някои ситуации, няма да ти донесат щастие, разбираш, че трябва да правиш обратното. Всичко, което съм правила с любов, съм имала успехи. Всичко, което ми е било наложено от живота или от хора, не се е получавало. За това може би, никога не съм имала авторитети пред себе си за учители. Било ми е по-благо сама да си откривам. Такава ми е натурата.

Автор: Адриана Гюзелева
Снимки: Антон Чалъков

© 2017, Adriana Ghiuseleva. All rights reserved. InFoodVeritas 2023

Sharing is caring!

1 Comment

 1. Безглутенов пухкав хляб - Велислава Каймаканова | In Food Veritas

  April 2, 2017 at 19:28

  […] Една рецепта от наша приятелка и кулинарка, Велислава Каймаканова-Ножарова. […]

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.