Sharing is caring!

Научавайки децата си на здравословни хранителни навици и моделирайки това също държание във вас самите, лесно може да помогнете на децата си да порастат здрави.

Едно от аспектите на здравословно хранене е просто контролирането на порциите и ограничаването на не толкова хубавите мазнини, както и захарите, особено преработените.

Много е важно да следите и да проверите дали детето ви има нетолерантност или алергия към продукти или съставки, както са млечните продукти особено от краве мляко – ако има такава непоносимост, пробвайте с продукти от козе мляко, те са добра алтернатива ако не става въпрос за тежка алергия. Козето мляко е много добър източник на калций и на аминокиселината триптофан (той е градивен елемент в синтезата на протеини, недостигът му води до намалени нива на серотонин, което влияе на настроението, влошава паметта и увеличава агресията). Тази аминокиселина се намира също така в кашкавал, пармиджано, овес, говеждо месо, сьомга, нахут, яйца, киноа и много други…

Не диктувайте на себе си и на децата, съветвайте децата си, обяснявайте им всяка храна какви съставки и какво се случва с тях в организма. Яжте всички бавно. Колкото се може по-често, хранете се заедно, поне един път на ден, водете децата си със себе си на пазар, нека и те гледат и разбират съставките и храните, показвайте им как се готви.

Избягвайте да се хранят пред телевизора, нека първо се нахранят и после се занимават с друго. Свиквайте ги да пият повече вода и по-малко захаросани и газирани напитки.

Не използвайте храната за награда или наказание, това действа негативно на децата и ще им остави белези.

И най-важното, тялото ви, майки, е храм и е жив организъм, много е важно с какво го храните още много преди да забременеете, още по-важно докато сте бременни, не по-малко съществено е как мислите, какво чувствате, какво говорите, какво слушате и какви са ви емоциите… Всичко това се прехвърля на детето!

 

 

© 2017 – 2018, Adriana Ghiuseleva. All rights reserved. InFoodVeritas 2023

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.