Sharing is caring!

За родно място на кестена се смятат Балканите, Кавказ и Мала Азия, откъдето по-късно се е разпространил към Централна Европа, по Средиземноморието чак до земите на Китай.

Наричан от много народи „дървото на мъдростта”, ядливият кестен има повече сходства по свойства със зърнените култури, отколкото с ядките. За сурова консумация на кестените не може да се говори, заради танина, който съдържат и който му придава особен, тръпчив вкус. За сметка на суровите, варените и печените кестени ще оставят в устата ви приятно сладък вкус, който бихте оприличили по консистенция на хлебен крем. Това се дължи на нишестето в кестените, което се хидролизира до по-прости въглехидрати.

Кестените съдържат толкова витамин С, колкото и лимоните

Кой би предположил, че кестените съдържат почти толкова витамин C, колкото най-видния източник – лимонът? Богат е също така и на витамините B1, B2 и витамин A. Новина, която приветстваме с добре дошла особено за настоящия есенно-зимен период, който редовно подлага на изпитания имунната ни система. Освен с витамини, кестените могат да се похвалят като горди притежатели на минералите – калий, магнезий, фосфор, калций, желязо, натрий, а също мед, силиций и флуор. Дефицитът им в организма често води до липса на настроение, обща отпадналост и умора.

Макар, че кестените са богати на въглехидрати, следователно с висока калорийна стойност (около 248 калории се съдържат в 100 г), те са богати и на фибри и бедни на мазнини. Отлично средство за подпомагане на паметта, високото съдържание на лецитин в кестените бори стреса, засилва дейността на метаболизма и е добра профилактика при сърдечносъдови болести.

Топлиннообработените кестени съдържат пектин и танин и имат диуретично действие, кумаринът от своя страна предпазва от склероза на кръвоносните съдове. Ядливият, сладък кестен цялостно повлиява на сърцето, действа антитуморно, противовъзпалително и болкоуспокояващо, подпомага кръвообръщението, храносмилателната система, лекува подагра, рани и изгаряния. Хора, прекарали инсулт, понякога са лекувани с варени кестени.

Много предпочитан е хлябът, който се приготвя от кестени. Брашното не съдържа глутен и е предпочитано от хора, които се интересуват от диетично и природосъобразно хранене.

© 2017 – 2018, Adriana Ghiuseleva. All rights reserved. InFoodVeritas 2023

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.