Sharing is caring!

Автор: Дан Бютнер

Има една смайваща характеристика в хората, които живеят в пет общности, пръснати из целия свят: Окинава (Япония), Сардиния (Италия), гръцкия остров Икария, полуострова Никоя в Коста Рика и Лома Линда в Калифорния.

Броят на жителите там, които доживяват респектиращите 100 години, е около 10 пъти по-висок от средните за Америка.

Преди около десетилетие, писателят Дан Бютнър в партньорство с National Geographic и екип учени изследва тези райони, сега наричани “Сините зони”.

Тайните на дълголетието на жителите на остров Сардиния

Сардиния: Преминете на диета, богата на калций и протеини

Един от най-уникалните фактори, които влияят на живота на жителите на Сардиния, е дългата история на отглеждане там на овце и козе.

Пастирският живот гарантира добра физическа форма, но и означава, че те имат достъп до диета, богата на калций и протеин, благодарение на млякото и сиренето от техните стада.

И се дръжте здраво – жителите на Сардиния вярват и в още една тайна: “Правенето на любов всяка неделя.”

Също така има съотношение 1/1 между мъжете и жените столетници вСардиния, за разлика от съотношението 5 жени на 1 мъж столетник в други части на света.

Къде се криеше тайната на дълголетието на Сардиния?

Можеше ли да потърсим началото в бронзовата епоха, когато местните жители се бяха оттеглили в планините, водейки затворен живот, обърнат към семейството?

Дали това беше обяснението на традиционни социални ценности като силно развитото гостоприемство, важността на семейството, спазването на неписани закони, създадени от многовековен опит?

Може би самоналожената изолация беше предпоставка за развитието на своеобразен генетичен инкубатор, който усилваше определени черти за сметка на други в комбинация, която поколение след поколение бе благоприятствала дълголетието?

Храна

Джани Пес смята, че трябва да търсим отговорите в храната и преди всичко във веществата, които сардинците получават от козето мляко и сирене.

В сравнение с кравето мляко, козето мляко има значително по-голяма хранителна стойност. Една чаша съдържа 13% повече калций, 25% повече витамин В6, 47% повече витамин А, 124% повече калий и 3% повече витамин РР. Резултати от изследвания на университета в Гранада показват, че козето мляко би могло по-ефективно да се справи с недостига на желязо в тялото и загубата на минерални вещества в костната тъкан.

Наскоро Джани Пес ми писа, че е открил растение, сардинско остролистно къри (Helichrysum microfillum), което расте по склоновете на планината Дженардженту и около село Арзана. От него била извлечена субстанция със силни антибактериални и противовъзпалителни качества.

„Това е естествена молекула, извлечена от растението, която би могла да се използва като лекарство против рак и СПИН – пише в писмото си Пес. Това е едно от най-мощните противовъзпалителни средства, които познаваме. При едно от последните ми посещения в Олястра, един човек ми каза, че овцете избягвали билката, а козите я ядели. Затова мисля, че можем да се запитаме дали козето мляко в района е с по-голямо съдържание на арзанол и съответно с по-добри противовъзпалителни качества.“

Географски дадености

Уникалните географски дадености на региона са друг важен елемент на загадката. Тази синя зона се характеризира с каменист терен, огрян от силното слънце и прорязан от дълбоки долини. Това не са условия, които благоприятстват интензивното животновъдство. Тази вековна традиция утвърдила овчарството като една от най-разпространените професии в региона. Тази работа не била нито стресираща, нито много изморителна, но пък изисквала ходене пеша в продължение на много километри.

Ходене пеш

Ходенето пеша по десет километра в ден може да ни осигури ниско интензивна физическа дейност, която е полезна не само за сърдечно-съдовата система, но и за мускулите и костите, като в същото време не натоварва ставите, както това се случва при участия в маратони и триатлони. Действително мъжете столетници в Сардиния като че ли успяват по-ефективно да избягват проблеми като счупвания или загуба на костна маса. Едно италианско изследване показва, че сардинските дълголетници страдат от счупени крайници два пъти по-рядко от дълголетниците в Италия.

В същото време жените водели по уседнал живот. Те оставали близко до дома, грижели се за децата, за финансите, за сигурността на съпрузите си. За разлика от семействата в много от средиземноморските общности, тук жените „носели панталони“. На техните плещи лежала по-голяма част от семейните отговорности, което може би е една от причините мъжете да живеят толкова дълго.

Традиционният начин на хранене в Сардиния предполага оскъдна и предимно растителна храна – бобови култури, пълнозърнеста пшеница, градински зеленчуци, често пъти придружени от богатото на флавоноиди вино Канонау. Козето мляко и мастиковото олио също са изиграли важна проля.

Мироглед

Но най-важната тайна на дълголетието в Сардиния според мен се крие в уникалния мироглед на хората тук. Чувството за хумор на сардинците, което може би звучи хапливо и саркастично за чужденците, всъщност им помага да справят със стреса и да решат недоразуменията, още преди да са възникнали. А фанатичната преданост към семейството винаги ги е защитавала от враждебния свят наоколо, осигурявайки помощ и съдействие в трудни моменти.

Да си припомним добродетелите на Тонино (това е дълголетник, който е интервюиран от автора на книгата). Например, неговата отдаденост на семейството и нуждата да работи. Тези полезни навици определено стоят зад крепкото му здраве и изключителната му жизненост в осмото десетилетие на живота му. Да си припомним и обичая му всеки ден да отделя време, за да се наслади на гледката, която се разкрива от пасището горе в планината. Колко често напрегнатото ежедневие ни позволява да се спрем, за да се полюбуваме на красотата около нас? Сардинците живеят с мисълта, че трябва да се радват на това, което имат – и може би това ги прави по-спокойни.

Отношението към възрастните хора

Друг не толкова очевиден, но важен елемент е отношението към възрастните хора в Сардиния. В Америка се приветства младостта, а остаряването е свързано със страхове и паника. Чувал съм, че много възрастни хора в САЩ отговарят, че предпочитат да умрат, вместо да бъдат настанени в старчески домове. В Америка все по-често грижите за възрастните се предоставят извън семейството: хората над 65години средно се нуждаят от дългосрочни грижи в продължение на три години, а повечето от 1/3 от тях не могат да разчитат на помощ от семейството.

В сардинската синя зона няма старчески домове за дългосрочни грижи. Там колкото по-възрастен е някой, толкова повече го уважават. По-младите изпитват любов и задължение към родители, баби, дядовци, затова че са отгледали. С изключение на един, всички петдесет столетници, с които се срещнах, живееха с дъщеря или внучка…

Съществува ли връзка между уважението към възрастните и дълголетието? Определено. Възрастните хора, които живеят в дома си често пъти получават по-добри грижи и се чувстват необходими. В Сардиния от тях се очаква да помагат в отглеждането на внуци и да дават своя принос за ефективното функциониране на семейството. Имат добра самооценка и цел в живота. Обичат и са обичани. Чувството за цел и любовта са важни съставки в рецептите за дълголетие в сините зони.

Уроците за дълголетие на синя зона Сардиния. Открихме първата ни Синя зона на около 125 мили (200 км.) от бреговете на Италия, на остров Сардиния. И не на целият остров, на острова има около 1,4 млн. души, но само в планините, една област, наречена провинция Нуоро. И тук имаме тази област, където мъжете живеят най-дълго, около 10 пъти повече столетници, отколкото има тук в Америка. И това е място, където хората не само достигат 100 години, но са и изключително жизнени. Място, където 102-годишните още карат мотора си до работа, цепят дърва, и могат да победят човек, който е 60 години по-млад от тях. 

Те са измислили безквасен хляб от цяла пшеница, наречен нотамузика, направен от твърда пшеница, тип сирене, направено от животни хранени с трева, така че сиренето е с високо съдържание на Омега-3 мастни киселини, вместо Омега-6 мастни киселини от животните, хранени с царевица, и тип вино, което има три пъти по-високо ниво на полифеноли от всички известни вина в света. Нарича се Канонау.

За да живеете като сардински дълголетник, спазвайте следните неща.

1. Придържайте се към нискокалорична диета, която включва повече зеленчуци и по-малко месо

Традиционната за Сардиния диета се състои от пълнозърнест хляб, бобови растения, градински зеленчуци, плодове, мастиково олио. Друга типична храна е сиренето пекорино, което се произвежда от овче мляко, но овцете са на свободна паша и е богато на омега-3 мастни киселини. Месо се яде в неделя и по празници.

2. Винаги поставяйте семейството на първо място

Силните семейни ценности в Сардиния на практика означават, че всеки член на семейството получава грижи и внимание. Хората имат силни и здрави семейства, страдат по-рядко от депресия, самоубийствени импулси и стрес.

3. Не пренебрегвайте козето мляко

Чаша козе мляко съдържа вещества, които могат да ни осигурят защита срещу възпалителни процеси, свързани с остаряването, например сърдечни заболявания, Алцхамейр.

4. Почитайте възрастните

Бабите и дядовците даряват любов и мъдрост, помагат в отглеждането на внуци, често мотивират да постигат повече в живота, оказват финансова помощ, а също така са и пазители на семейни традиции. В резултат на това децата растат по-здрави, по-добре приспособими и живеят по-дълго, което пък от своя страна може да повлияе благоприятно върху продължителността на живот на населението като цяло.

5. Движете се

Ходенето пеш (10 километра в ден), също както и овчарите в Сардиния осигуряват необходимата физическа дейност за здрава сърдечно съдова система и влияе положително върху метаболизма, мускулите и костите, без да уврежда ставите.

6. Пийте по чаша-две червено вино на ден

Виното Кононау съдържа от два до три пъти повече полезни вещества за артериите в сравнение с други вина. Умерената употреба на вино може да е причина за по-ниските нива на стрес сред мъжете.

7. Смейте се с приятели

Мъжете в тази синя зона са известни със саркастичното си чувство за хумор. Всеки след обяд се събират навън, за да се посмеят заедно – един с друг или един на друг. Смехът намалява стреса, което от своя страна намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Остров Икария

Икария: Следвайте средиземноморската диета

На малкия гръцки остров Икария, хората залагат на базирана на зеленчуци диета в средиземноморски стил, която отдавна е възхвалявана заради факта, че е полезна за сърцето.

Сега вече може да добавите и дългия живот към списъка с предимствата й. Всъщност Бютнер нарича Икария “островът, където хората забравят да умрат.”

Храните, които тези островитяни консумират най-много, са картофи, нахут, леща, папуда, козе мляко, различни зелени растения, плодове и мед, плюс малки количества риба и много малко месо.

Обитателите на един малък гръцки остров живеят средно 10 години по-дълго, отколкото европейците в западните държави. Защо? На въпроса отговаря любопитен репортаж на Би Би Си.

Остров Икария е кръстен на Икар – синът на изобретателя Дедал от древногръцкия мит. Населението му е едва 8000 души, но хората там достигат 90-годишна възраст 2,5 пъти по-често, отколкото американците и западноевропейците. Мнозина смятат, че дълголетието им се дължи на чистия въздух или приятелската, по-лека атмосфера, в която прекарват дните си. Или на това, че прекарват повече часове на открито и се хранят с естествени млечни продукти и хубави зеленчуци от градините. Някои казват дори, че може би е от значение естественото излъчване на гранитните скали на острова и минералните извори там.

Стаматис Мораитис обаче – местен човек – обяснява, че най-вероятната причина е виното. Той разказва, че гърците на Икария почти винаги включват в обедното си меню чаша вино. В първия ден на новата година Стаматис стана на 98 години. Казва, че дори е по-възрастен, просто в документите му е било записано, че е роден на 1 януари 1915 г. Отглежда лозя и прави домашно вино от десетилетия. В двора на къщата си гледа и маслинени дръвчета, както и други овошки. Прави по 700 литра вино всяка година.

Историята на дълголетието му е дори по-различна от тази на останалите хора на острова, защото преди 40 години е бил диагностициран с рак на белите дробове в САЩ. Лекарите са му дали кратък срок на живот. И понеже по онова време едно погребение в Щатите струвало непосилно скъпо, Стаматис се върнал на родния остров, за да прекара оставащите му дни и да бъде погребан до родителите си. Преди няколко години отишъл отново в САЩ и опитал да намери докторите, които му сложили диагнозата, но не могъл. Всички били починали.

Наскоро остров Икария бе определен като една от „сините зони” на света, където хората живеят удивително дълго. Направиха го авторът Дан Бютнер и National Geographic. Сред останалите места в списъка са остров Окинава в Япония, Сардиния, Италия, остров Никоя в Коста Рика и Лома Линда в Калифорния.

Шестима от всеки 10 души в Икария доживяват 90-годишна възраст и са все още физически активни на тази преклонна възраст – с 20% повече в сравнение с другите места по света. По-голямата част от храната на острова се готви със зехтин.

Остров Икария, Гърция

Това е четвъртата “Синя зона“, определена от Дан Бютнер. Жителите на гръцкия остров Икария също се нареждат сред най-дълголетните в света. В сравнения с жителите на САЩ, 3 пъти повече от тях биха достигнали до  90-годишна възраст, болните от рак са с 20 % по-малко, сърдечно-съдовите заболявания са рядко срещани, а страдащи от деменция почти няма.

За жителите на Икария сиестата е ритуал, което намалява рисковете от сърдечни заболявания и стреса. Хранят се със средиземноморски продукти – плодове, зеленчуци, ядки и риба, консумират много билки под формата на чайове. Освен това жителите на Икария са принудени да спортуват. Заради хълмистата повърхност на острова разходката и придвижването на известно разстояние изисква известни физически упражнения, което пък допринася за намаляване на калориите.

Съмърсет, Великобритания

Графство Съмърсет в Югозападна Англия не е включено в “Сините зони“ според Дан Бютнер, но статистиките за продължителността на живот на жителите му са впечатляващи. Редовно графството се нарежда на първо място в класациите за продължителност на живот във Великобритания, а села като Монтакют и Хинтън Сейнт Джордж, които са отдалечени само на 8 мили едно от друго, привличат вниманието на учените. Жителите на тези села не са многобройни – в Монтакют живеят 680 души, но продължителността на живот при мъжете е 89 години, а при жените е 91,5 години.

Жителите на Монтакют се радват на чист въздух, занимават се активно с градинарство и пият почти само вода от местни извори. Преди няколко години Guardian посвещава статия на селото, в която посочва като основна причина за продължителността на живот на жителите му социалния динамизъм и сплотеност между хората и най-вече страстта на възрастните хора към градинарството. Те отглеждат и ядат предимно пресни плодове и зеленчуци от собствените си градини. И в доста голямо количество лук.

Регион Юг-Пиренеи, Франция

Това е “Синята зона“ на Франция. На национално ниво според статистика на Националния институт за статистика и икономически изследвания вероятността за продължителност на живот до 60 години в този регион е по-висока, броят на заболелите от рак е по-нисът в сравнение с други области, а смъртността е рекордно ниска – минус 29 %. Броят на инфарктите е само 80 на 100 000 годишно – само една четвърт от броя в САЩ.

В този френски регион може да се диша чист планински въздух, но според изследванията причината за дълголетието се крие в благотворното влияние на местната храна. Вече е доказано, че продуктите на основата на патешка мас и гъши черен дроб намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.

Провинция Халанд, Швеция

През април 2012 г. Националният институт за демографски изследвания на Франция провежда проучване за продължителността на живот в добро здраве на жителите на страните в рамките на Европейския съюз. Начело на класацията излиза Швеция със средна продължителност на живот от 71,35 години. Шведите изживяват почти 90 % от живота си в добро здраве. А с общите си статистики провинция Халанд може спокойно да се причисли към н. нар. “Сини зони“.

Швеция печели със система на здравеопазване, която може да служи за пример. Децентрализирана и съфинансирана от държавата и местните власти, системата на здравеопазване в страната гарантира равни права и достъп до здравни услуги на всички. Швеция е страната в света, която отделя най-голяма част от своя брутен вътрешен продукт за възрастните хора (91,8 милиарда крони през 2008 г. или около 10 милиарда евро). Важен фактор е по-малкият стрес и начинът на живот.

Британска Колумбия, Канада

Канада е сред страните с най-висока прогнозируема продължителност на живот, а провинция Британска Колумбия е национален рекордьор по всички показатели. През 2010 г. прогнозируемата продължителност на живот е 81,7 години. Британска Колумбия е и на първо място по показателя “продължителността на живот в добро здраве“. Според статистика на Здравното министерство на Канада броят на заболелите от рак е намалял от 2006 г. насам. Намаляват и сърдечните заболявания, броят на страдащите от болестта на Алцхаймер и паркинсон.

Всяка година Ванкувър, столицата на Британска Колумбия, винаги попада сред градовете с най-високо качество на живот в света. През последните години градът е в икономически просперитет, разполага с обширни зелени площи и екологични съоръжения. Жителите на града могат на много места да карат ски, да намерят места за разходка, да ловят риба, да се къпят и дори да карат каяк. Ванкувър води по показатели, свързани с развитие на културна и спортна индустрия и образование.

Никоя: Консумирайте редовно тикви, бобени храни и царевица

Бютнер посочва “трите сестри” (тиква, бобени храни и царевица) на средноамериканското земеделие като основа за здравословната диета, спазвана от хората, живеещи на Никойския полуостров в Коста Рика.

И както се оказва, тези три нискокалорични храни са сериозен източник на полезни за сърцето фибри, витамини и минерали. Бобените храни също така са и отличен източник на протеин към тази предимно растителна диета.

Лома Линда: Яжте като вегани, но добавете и риба

Интересно е, че Лома Линда е общност на адвентисти от седмия ден, което означава, че освен че избягва пушенето, алкохола и медиите,

религиозното население спазва и нещо, което нарича “библейска диета.”

Тези, които следват тази диета, живеят средно с 10 години повече от тези, които не го правят.

Диетата разчита на зърнени храни (от рода на овесена каша и пълнозърнест хляб), ядки, плодове от рода на авокадо, фурми, смокини и зеленчуци.

Те пропускат всичко с добавена захар и пият само вода или соево мляко. Въпреки че много хора в Лома Линда спазват веган диета, някои от тях консумират малки количества месо и риба, от рода на сьомга.И тези, които го правят, живеят по-дълго от веганите.

Бютнер изказва предположения и за други фактори в живота в тези “Сини зони”, които можем да възпроизведем, за да се наслаждаваме на по-дълъг и здравословен живот.

Всичко – от въвеждането на повече упражнения в ежедневния ви график до разумното хранене и намаляването на осветлението час преди лягане за по-добър сън, може да допринесе за по-дългия живот, така че не губете време – имаме още десетилетия пред нас!

© 2017 – 2019, Adriana Ghiuseleva. All rights reserved. InFoodVeritas 2023

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.