Sharing is caring!

За четвърта година се проведе седмицата на италианската кухня в света. България, заедно с още 31 държави, където търговските камари работят, е спечелила проект “Calabria Food&Tourism”, именно с целта за разпространяване на културата, храната и туризма на регион Калабрия.

Тази инициатива е за насърчаване и укрепване на капацитета на калабрийската икономическа система за опериране в чужбина и разширяване на нейното присъствие в България, както и за насърчаване на конкурентоспособността на местните системи и повишаване на качествата на калабрийците в областта на храните и туризма и имиджа на Калабрия в България. Това е “Calabria food&tourism”.

Италианската търговска камара в България организира серия от събития, подчертаващи именно всички аспекти и продукти, които регион Калабрия притежава. Генерална тема на тазгодишното издание е „Хранително възпитание: култура на вкуса”. „Седмицата” продължава да се проявява като обща инициатива, целяща да лансира, заедно с наследството, оставено от ЕКСПО Милано 2015, италианския подход към храненето, към хранителното възпитание и към коректната информация за потребителите.

Средиземноморската кухня, в частност италианската се счита за най-балансираната. Защото взима в предвид всички елементи, съставки и продукти, балансирайки нуждите на организма ни, с различни начини на приготвяне и подбор на качеството на храните.

Една от много хубавите инициативи, които според мен трябва да се задълбочи и продължи и извън Седмицата на кухнята, е връзката с училищата. Италианският културен институт организира, съвместно с две софийски училища с изучаване на италиански език, ден, посветен на „Кулинарното образование: култура на вкуса”. В този ден, на всички ученици бе предложено италианско меню, което им позволи да се запознаят с вкусните и здравословни типични ястия от италианското кулинарно изкуство.

Седмицата на Италианската кухня завърши с шоу кукинг „Калабрия, средиземноморска кулинарна култура – традиция и иновации” #CalabriaEXPerience, със съдействието на Област Калабрия (Отдел Президентство – Сектор интернационализация), с участието на зведния шеф готвач от Калабрия Рикардо Скули, който приготви меню с хранителните продукти и вина на фирмите от Калабрия, като подчерта техния автентичен и неподправен вкус, характерен за региона.

Аз, и като италианка, много се радвам на подобни инициативи и само мога да се надявам, че ще се случват по-често, не само един път годишно. И разбира се, ако това може да е мотивация и за българската реалност да се подкрепи с повече инициативи в училища, в ресторанти, с готвачи, със студенти, с информация. Нека всички помислим по тази тема, нужна е единност, както във всичко, така и тази област.

© 2019, Adriana Ghiuseleva. All rights reserved. InFoodVeritas 2023

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.