Sharing is caring!

В рамките на DiVino.Taste 2019 е включен един единствен НЕ-винен и изключително интересен майсторски клас, посветен на зехтина – по-конкретно на уникалните качествени зехтини от Андалусия, Испания. Това е един безспорно звезден майсторски клас.

Водещата Anna Petkova е сертифициран сомелиер по зехтина в International Culinary Centre и Olive Oil Times Education Lab в Ню Йорк. Тя е опитен дегустатор на зехтини и интересен лектор. Има собствен проект – mypureolive и е посланик на културата EVOO (Extra Virgin Olive Oil). Участва в редица конкурси, дегустации и майсторски класове в средиземноморските страни по темата.

Ще имаме честта да посрещнем и чуем като гост-лектор Лола Сагра от Nobleza del Sur (вносител Elly’s Supreme Taste) – компанията е революционер в производството на зехтин в Хаен, Андалусия. Г-жа Сагра, собственик и изпълнителен директор, е наследница на традиция в производството на зехтин, която датира от три поколения. През 2002 двамата със съпруга ѝ решават да преминат от кооперативни доставчици на маслини към изключително внимателни грижи за маслиновите си гори, ръчно бране, щателни подобрения на мелниците и разработване на впечатляваща гама от висококачествени зехтини extra virgin. Днес техните зехтини са любима съставка на много от 3-звездните мишленови шеф-готвачи в иберийската страна.

Испания е най-големият производител на зехтин в света и разнообразието е безкрайно – нейните качествени зехтини extra virgin редовно печелят най-високи отличия на престижните международни конкурси. А само провинция Хаен произвежда 20% от целия зехтин в света!

Майсторският клас ни дава шанс да се запознаем не само с важни факти за испанския зехтин и в частност за този от област Андалусия с различните й провинции, но и с различните местни сортове и техните специфики.
Разбира се, ще дегустираме забележителни зехтини от Севиля, Кордоба и Хаен – някои от най-добрите в света. Ще усвоим принципите на дегустацията на зехтин – с всички тънкости и специфики. И още: ще опитаме три от зехтините В и С храна – три специални рецепти, разбира се с испанско вдъхновение.

И още едно звездно присъствие на този майсторски клас: съчетанията на три от зехтините с храна и приготвянето на специалните хапки с тях са поверени на Севда Димитрова от ресторант Ahora by Sevda Dimitrova – победител в Master Chef България 2016.

Ето кои зехтини extra virgin ще дегустираме на майсторския клас:

*Cortijo el Puerto Aceite de Oliva Vírgen Extra Ecológico Arbequina, Sevilla
*Cortijo el Puerto Aceite de Oliva Vírgen Extra Ecológico Arbosana, Sevilla
*Rincón de la Subbetica Aceite de Oliva Vírgen Extra Hojiblanca, Córdoba
*Nobleza del Sur Centenarium Premium Aceite de Oliva Vírgen Extra Picual, Jaén
*Nobleza del Sur Eco Day Aceite de Oliva Vírgen Extra Picual, Jaén
*Nobleza del Sur Eco Night Aceite de Oliva Vírgen Extra Blend, Jaén

А хапките остават тайна. Заповядайте на майсторския клас, за да ги опитате!

24 ноември, неделя, 10:00 – 12:00 ч, зала Мусала на Интер Експо Център София

Билети на https://bit.ly/2LdqLzN

© 2019, Adriana Ghiuseleva. All rights reserved. InFoodVeritas 2023

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.