Sharing is caring!

Италия, знаем, че е една от най-богатите кулинарно и културно, или поне така се е позиционирала на световно ниво. Може би няма човек, който да не е бил поне веднъж в Италия или да е опитал нещо традиционно, било то докарано от близък човек. Аз лично се спрях на два продукта, които почти изцяло ги няма в България. Но ще споделя и за другите, защото си струва да се опитат.

И ако някой има интерес, но не е успял да присъства и съответно да се срещне с хората, аз и ИЧЕ сме на разположение. Защото, колкото и да е наситен пазара, има още някои ниши, които имат нужда да бъдат развити, и вярвам, че има публика и за тези, именно, по-нишови продукти.

Единият продукт е много специфичен, и дори в Италия не се изпозлва навсякъде и често. Той е bottarga di muggine (ботарга ди муджине), или хайвер от риба кефал, на фирма Blue Marlin. Съществуват и няколко други варианти, като от риба тон. Но не си представяйте черния или червения хайвер, който най-добре познаваме и понякога консумираме. Става въпрос за съвсем друг вкус и начин на отглеждане и приготвяне. Ботарга означава именно яйцата на рибата кефал, пресирани, солени и сушени – голям деликатес като предястие или като гарнитура. Ботаргата идва най-често от остров Сардиния, а името от арабския batarikh (солени яйца от риба), което до ден днешен на сардински диалект ботарга се произнася “бутарига”. Тя се предлага като цялостно мезе (както е с месните такива), от което да си режете тънки лентички, или под формата настъргана, която се ползва най-много за рецепти с паста. Тези са двата най-разпространени варианта.

Предлагам ви една бърза рецепта с ботарга, за 4 души:

300 гр спагети; 80 гр ботарга; 1 глава лук; 1 лимон; 60 гр масло; сол и пипер.

Докато пастата ври, в тиган загрейте маслото на бавен огън с кората от лимона. Добавете лука нарязан на ситно и сока от лимона. Когато спагетите са “ал денте”, прехвърлете ги в тигана и разбъркайте. Сервирайте в чинии, поръсете с ботарга и черен пипер. Може да добавите и малко магданоз 🙂

Вярвам, че това е един от продуктите, които биха се харесали на всички онези непцета, които не се боят да опитват нови и силни вкусове. Аз се замислям дали да не го внеса някой слънчев ден, когато се отворим малко повече за този тип продукти 🙂 Ако някой има интерес, може да ми пише и да мислим по въпроса!

Много обичан продукт е италианското сирене. Всички знаем Пармиджано Реджано, Пекорино Романо, Грана Падано, Азиаго и много други. А има толкова други реалности в Италия, както например продуктите на Brazzale – фирма от 1784 за сирена, млека и масло. Бях наистина впечатлена от палитрата от вкусове и чистотата на продуктите, обаятелният разказ на човекът зад щанда, цялостната информация, която сподели с всеки един посетител и разбира се гордостта, с която разказа за наградата във Франция, която едно от сирената на Brazzale е взела на сляпа дегустация. Голяма гордост, и то точно във Франция! Малка част от продуктите на фирмата, присъстват на нашия пазар, и то продукта “Gran Moravia”, мисля, че самата аз съм виждала в магазин Метро. Но, със сигурност Brazzale имат палитра от чудни продукти, както масла с различни натурални аромати и различна соленост. Не знам колко хора са проявили интерес, но аз със сигурност проявих и тези няколко продукти, които имах удоволствието да опитам, са ми останали в съзнанието.

Много силно се надявам поне част от продуктите, да имат възможността да навлязат на нашия пазар, и вярвам, че ще се случи, защото колкото повече придобиваме знания, информация и култура на храна, продукти и кухня, толкова повече ще има желание и жажда за повече качествени, вкусни и разнообразни продукти. Имаше още много вина, от Сицилия прекрасни червени и десертни, които слава богу ги има у нас, на изба Firriato, разпространени у нас от BNK. Също така, още едни вина, които присъстват при нас – Zenato от регион Венето, разпространени от WineBox. Присъстваха още, продукти от Сардиния, няколко вида кафета, сладка, хлябове, панетони. Палитра от вкусове и аромати, които наситиха Софийския въздух за един ден. Вярвам, че част от тях ще ги видим скоро отново в България.

Много бих се радвала да има повече събития свързани с Италия, защото това ми е слабост. Има доста нужда от обучения и правилна информация относно продукти, региони, специфики, рецепти и начин на приготвяне, история и тероари. Това е само една малка част от възможностите, които могат да се развият за една dolce vita в България 🙂

© 2019, Adriana Ghiuseleva. All rights reserved. InFoodVeritas 2023

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.