Sharing is caring!

Уважаеми, кулинари, предлагам на вашите сетива още една от рецептите, на които се наслаждавахме в Мароко. Да, отново вегетарианска, ако трябва да сме точни – веганска, тъй като няма нищо животинско в тази. Има само броколи, тиква, леща, лук и подправки. Но е много много много вкусно! 🙂

Леща с броколи и тиква

Prep Time 1 minute
Cook Time 20 minutes
Total Time 21 minutes
Course Main Dish, предястие
Servings 4 души

Ingredients
  

  • 1 глава броколи средно-голяма
  • 2-3 парчета тиква
  • 1 ч.ч леща
  • 1 глава лук
  • пресен кориандър
  • пипер
  • куркума
  • лют червен пипер

Notes

Лещата
Измивате добре лещата (ползвайте каквато искате) и в тенджера с вода 1:2, малко зехтин, куркума, сол, черен пипер, готвите за около 20 минути или до състояние, което е 70-80% готова. Разбърквайте, ако е нужно добавете още малко вода. Когато е готова отделете в съд на страна.
Тиквата
Докато приготвяте лещата, се погрижете за тиквата, която ще нарежете на парченца, нито много малки, нито много големи. Поставяте ги в тава с хартия за печене и им добавяте малко сол и куркума, разбърквате с ръце, поливате ги със зехтин, разбърквате и слагате в загрята фурна на 180 градуса с вентилация за около 20-25 минути. Оставете тиквата в тавата.
Броколите
Разделяте броколото ( 😀 ) на розички и ги поставяте във вряща солена вода за около 10 минути, за да могат да омекнат.
На края към тавата с тиквата, добавяте лещата и броколите, опитвате как са на сол и подправки (куркума, черен пипер) и регулирате според вкуса ви. Добавяте пресния кориандър и малко от червения лют пипер (или повечко, ако обичате люто) и нарязания на ситно лук. Малко зехтин и разбърквате равномерно. Слагате в загрятата фурна на 180 градуса за 15-20 минути. 
Във вашия дом ще ухае на подправки и на далечни земи, а вкусът на тези три продукти заедно, е невероятен. Добър апетит, кулинари 🙂
 

© 2019 – 2021, Adriana Ghiuseleva. All rights reserved. InFoodVeritas 2023

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.