Sharing is caring!

…Продължение на първа част

Третият, четвъртият и петият ден бяха в знака на любовта. Не каква да е любов, а любовта в най-чистия си вид…цялостната, между мъж и жена, между най-добри приятели, любовта към място, в което си се влюбил и знаеш, че ще е вечна, любовта към храната, любовта към безкрайното разнообразие, което само любопитството и отворена душа могат да видят и зачитат, любовта към непознатото, любовта към музиката и най-малките моменти и усещания, преживяни заедно и споделени.

Този град ме завладя още миналата година, когато за пръв път отидох и наистина не знаех какво да очаквам, въпреки че някакси знаех, че ще се влюбя. Тази година решението да пътуваме до Щатите се взе доста бързо и организирахме всичко много професионално 🙂 за Добри беше пръв път и при него емоциите бушуваха, защото щеше да се срещне с брат си, с който не се бяха виждали от много време!

Да поговорим малко за храната :)) все пак … In Food Veritas, нали кулинари? Ще ви хвана от началото за краката с нашумялото от години място Ivan Ramen ,  Който е гледал предаването по Netflix – Chef’s Table, може би го помни. Иван Оркин е американец, който е имал винаги слабост към японската култура и кухня, решава да отиде в Токио и да прояви огромна смелост (за някои дори и глупост) отваряйки Рамен ресторант. В Токио. Американец. В страната на рамен-а. Нечувано! Сполучливо, after all. Превръща се в един от най-добрите ramen shop в Токио. През 2010 отваря втория си шоп, а през 2012 се връща в Ню Йорк, където по естествено стечение на обстоятелствата, открива още два шопа за рамен, с невероятни отзиви!

—>Ето, че и през 2018, изглежда, че нещата биха могли да се развият още повече

Въвлекох моите другари да пробваме японската супа рамен в Ivan Ramen на Clinton street в Lower East Side.

Бях впечатлена от богатството на вкусове, почакахме малко, около час за да можем да седнем и след това за поръчката ни, но според мен си струваше. Предястията също бяха много вкусни, точно с “умами” вкуса, който всички искат и търсят 🙂 Японски патладжан с тахан и хрупкав чесън и брюкселско зеле с мариновани моркови, сос от стриди, нори (ядливи листа от водорасли) и хрупкава смес от чесън и бадеми…. да си оближеш пръстите! Вече знаете и как да си направите рамен у дома

В живота на човек идва време за Бруклин. Много дълго време подценяван и презиран дори, от години изживява възраждане и събуждане, станал е център на събитията, колкото Гринуич вилидж, Трибека или Сохо… може да стигнете по няколко начина в Бруклин – Williamsburg bridge, Manhattan bridge или Brooklyn bridge, който е също и пешеходен. Слизате директно в Дъмбо (Dumbo – “Down Under Manhattan Bridge Overpass”), исторически квартал с реновирани индрустриални халета.

Той е един от най-хипстърските исторически квартали на Ню Йорк с ненадминати гледки и най-добрата пица в града! Това, което прави Дъмбо толкова интересно, е как миналото му на мекка на американското производство в края на 1800-началото на 20-те години на миналия век не е изтрито от притока на богатство в района. DUMBO прегръща своето минало, като пренасочва 100-годишните складове в луксозни жилищни комплекси, хип-ресторанти, артистични пространства с високи постижения и стартиращи технологии като Etsy. Една любовна история се роди още миналата година – ако трябва да се местя да живея в Ню Йорк, тук би било един от изборите ми за живеене, както и West Village/Greenwich Village, също и East Village.

Ето, че сме огладняли и след внимателно търсене и оглеждане за пица (разбира се), нашият избор попада на Dellarocco’s Pizza, който се намира малко по-долу в Brooklyn heights.

Хора, наистина една от най-добрите пици, които съм яла, където и да било, и в Италия дори. Знаете, че границите на автентичното са се разтеглили, при условие, че се използват автентични продукти и оригинални рецепти, правилните стъпки за подготовка на тестото в случая (кой е казал, че водата в Италия е по-добра от тази в Щатите), най-добрите домати, пухкава млечна моцарела, пицата може да бъде магия! Прсто беше вълшебство за сетивата, меко, хрупкаво, мега вкусна коричка и пресни съставки! Малко пеперончино (червен лют пипер), една чаша червено вино, и няма какво да искаш повече от живота 🙂

Когато говорим за любов, не можем да не споменем музиката….и отново Madison Square Garden с приятната компания на Maroon 5, емоционален подарък на нашата приятелка Лора!

Ще пусна видео, защото думите са излишни 🙂

Красота, Култура, Креативност, с това се сблъсквахме зад всеки ъгъл и на всяка улица… погледи, езици, интересни хора и невероятни истории…. а историята на Ню Йорк, завладяващото строене и безпрецедентното разширяване и упояване с мнозинството култури от отвъд океана, е история която всеки би трябвало да чуе. Тя ни бе разказана от Stanley Tucci, голям актьор, в Музея на града на Ню Йорк (задължителна спирка!), чийто завладяващ глас ни пренесе в далечната 1609, през многоликата реалност на граденето на един мегаполис, до ден днешен, но всичко това в следващия пост.

Текст и снимки: Адриана Гюзелева

© 2018 – 2019, Adriana Ghiuseleva. All rights reserved. InFoodVeritas 2023

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.