Sharing is caring!

Париж е от градовете, които се харесват или не. Аз съм в първата категория. Обожавам този град, от малка съм го посещавала, пъпът ми е хвърлен там (!). Дали има общо не знам, но факт, е че Франция ме влече, чувствам се добре, усещам духа им, и се наслаждавам на това, което предлагат. Обичам да се губя из улиците, да виждам всеки път нови неща, нови улички, нови вкусове…

И така, преди две седмици бях в моят Париж и реших да пробвам нещо ново и различно, и се поразрових из интернет. Разбира се, исках да е нещо свързано с храна. Така попаднах на Secret Food Toursкоито предлагат разнообразни кулинарни обиколки в Европа и не само. Писах им, казах им, че искам да пиша за тях в блога си, и се записах. Много се зарадваха.

В Париж има три опции в три квартала – Monmartre, Quartier Latin, Le Marais. Реших да избера първия, защото познавах малко този квартал, с изключение на Sacré Coeur, което е съвършено туристическо, и не бях стигала по-далеч. Реално в Monmartre има една цяла част, която трябва да откриете сами, да се поразровите, да питате, да се изгубите. Тя е автентичната, историческа.

Срещата с гида беше в 13:00 пред спирката на метрото. Полетът ми беше в 6 сутринта до далечното летище, от там автобус до Париж, метро, оставих си багажа, един бърз душ и към изживяването ми 🙂 Всички са точни – гида, една двойка американци, една двойка австралийци и аз. Малка спретната група, така обичам, по принцип не харесвам групови пътувания, но това беше симпатично и премерено.

Всъщност обиколката започна с шоколади и сладки изкушения при един от най-добрите френски

“шоколатиери”. Имахме възможността да си изберем няколко вида шоколада и трюфели…

Продължихме на горе по хълмовете за най-добрите macaronsкоито се предлагаха в голямо разнообразие от вкусове и съчетания.

За да стопим сладките неща, гида ни съпроводи на една доста дълга и интересна разходка, още стълби на горе, после на долу. Всеки ъгъл със своята история и своя дух. Минахме там където Ван Гог е живял две години заедно с брат си. Емблематични Парижки ресторанти, които са със семейна традиция, бистра (bistros), пазарчета, магазини, boulangeries, една вятърна мелница, съхранила се още от 17и век – Moulin de la galette, която в момента е над емблематичен ресторант (не става въпрос за Moulin rouge).

Малко повече за квартала:

Montmartre се намира нахълм в 18-ти арондисман (arrondissement) на Париж, висок около 130 m. Прочут е с красивата си архитектура и с това, че през 19-ти и 20-ти век мнозина известни художници са работили там, като например Пабло ПикасоВинсент Ван ГогАмедео МодиляниАнри МатисЕдгар ДегаКлод МонеСалвадор Дали. Името си Монмартър дължи на смъртта на тогавашния парижки епископ и настоящ светец покровител на Франция Сен Дьони, който е обезглавен на това място през 250 година. През 1790 г. Монмартър се намира точно извън границите на Париж. През същата година, под революционното правителство на Националното учредително събрание, се превръща в “община на Монмартър”, чиято кметство се намира на мястото на двореца, мястото на бившето абатство. Основните дейности на общината са винопроизводството, каменните кариери и гипсовите мини и още от тогава на границата с Париж, са се извършвали постоянни и жужащи търговски дейности. Базиликата на Сакре Кьор е построена на Монмартър от 1876 до 1919 г., финансирана с публичен пари като жест на изкупление за страданието на града по време на френско-пруската война и Парижката комуна през 1871 г. 

Нашата обиколка продължи с няколко спирки, в една от най-добрите френски boulangeries (фурна, пекарна), където взехме няколко baguettes (типичният френски хляб, хрупкав и пухкав), опитахме crêpe (палачинка) със захар.

Последни две спирки – гастрономичен магазин за деликатеси, меса, всякакви вкусотии тип антипасти и за аперитиво, за вино. Нашият гид много стратегично поръча няколко вида деликатеси, които опитахме на място, но се запасихме и за после 🙂 Малко по-надолу по главната улица – магазин само и единствено за сирена 🙂 докато гидът ни разказва с помощта на продавачката, опитахме няколко вида сирене.

Финалът: дегустация на няколко вида деликатесни меса, 4-5 вида сирена, с пипер, с мухъл, с

бира… и три бутилки вино, бяло и две червени.

 

 

Влюбих се в Мерло-то от Бордо (Bordeaux), което се съчета по  много балансиран начин с различните вкусотийки, които опитвахме, акомпанирани от разкази и обяснения на нашия гид. Вкусове, история, хронология, тероари, региони, методи на приготвяне.

 

 

Някои преживявания не могат да бъдат разказани изцяло, защото губят своята аура, енергия и смисъл. Исках все пак да ви го споделя, колкото мога. Смятам, че снимките най-добре изразяват, за да мога да ви вдъхновя да се възползвате от такъв тип изживявания, които се предлагат в доста градове.

Снимки и текст Адриана Гюзелева

© 2017 – 2018, Adriana Ghiuseleva. All rights reserved. InFoodVeritas 2023

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.