Sharing is caring!

Това е една от онези импровизирани рецепти “отваряш хладилника и съчетаваш” 🙂 а и това е силата на пастата – поддава се на всичко!

паста гъби артишок

Паста с гъби, артишок и боттарга

Prep Time 15 minutes
Total Time 15 minutes
Course Main Dish, Primo
Cuisine Italian
Servings 2

Ingredients
  

  • 200-250 гр паста
  • 5-6 бр гъби печурки
  • 1 шепа горски гъби аз използвах мариновани
  • 3-4 бр артишок от по-малките, които може да намерите и мариновани, в буркани
  • 1 шепа чери домати
  • 3 скилидки чесън
  • 2-3 бр люти чушлета
  • зехтин
  • 2 ч.л. боттарга това е сушен хайвер от риба кефал, под формата на прах/подправка
  • Зехтин

Notes

Рецептата не е ядрена физика и няма кой знае каква обработка и подготовка. Наливате си чаша вино, пускате си любима музика, подхождате с танцуваща крачка и усмивка.
Взимате с размах тенджерата, с две крачки на ляво и после на дясно, движейки разбира се хълбоците в стил "dance like no one is watching", наливате вода, сипвате едра сол и слагате на котлона.
Със същия размах взимате един тиган, който много професионално "захвърляте" на съседния котлон. Пускате огъня или тока! Който каквото има! С лекотата на шеф от ресторант с осем звезди Мишелин, заливате го с малко от най-първокласния зехтин, мятате скилидките чесън във въздуха и с най-наточения нож и 5 много бързи и резки движения "Matrix style" режете на няколко парченца! Добавяте със същия размах и лютите чушлета, след което се уверете, че добре ще дезинфекцирате очите си с пръстите 😀
Запържвате лекичко за две минутки, докато изкарвате онези тонове, който никога не сте мислили, че може да се крият във вас. Да! на онази ваша любима песен, която всеки път като си я пуснете или я чуете някъде, си представяте как всичко замлъква, лъч светлина от горе щраква, и започвате вашия пърформанс, и следват разбира се най-великите аплаузи! Почувствайте го! Видяхте ли се? Разбира се, сигурна съм.
Така, още една глътка от хубавото вино. И се заемете с печурките - нарежете ги на филийки и ги хвърлете за около 4-5 минути в тигана. Нарежете артишоците на филийки и ги добавете, както и горските гъби (ако са ви мариновани, ско сте взели пресни ще ги добавите заедно с печурките). Готвите и разбърквате още няколко минутки, добавяте малко сол и черен пипер. Вече е следваща песен! Леле, развихряте се! Само да не забравите готвенето 🙂
Защото, и през това време е загряла водата - ако използвате прясна паста, ще са й нужни няколко минути, ако е суха паста - около 8-10. Така според това, зависи кога ще я "хвърлите" във водата. И тя трябва да стане готова, когато и соса е готов, за да може да я добавите в тигана за 1-2 минути да разбъркате заедно, хомогенно, всичко.
Преди да прехвърлите пастата в тигана към продуктите, нарежете чери доматите на половинка и ги добавете в тигана - идеята им е да си задържат свежестта. Разбърквате и веднага след тях добавяте пастата. Задръжте малко от водата, в която сте готвили пастата, ако ви се види малко сухо. Разбърквате, изгасвате котлона и добавяте малко зехтин. Сервирате в чиниите и тогава добавяте боттаргата. Ако я нямате, което е много вероятно, може да добавите малко смес от трохи с няколко ваши любими подправки. Такава смес може да си приготвим в по-голямо количество и да си го складираме.
Зехтинът, който използвам е на Nobleza del Sur, който си взимам от Elly's Supreme Taste, и който предлагам също при мен в Concept 166. Препоръчвам силно тези зехтини - испански, първо качество и номер едно в света! 
Казвам ви наздраве и мноооого добър апетит! 🙂 #infoodveritas
Рецепта и снимки: Ади Гюзелева
Keyword pasta, паста

© 2020 – 2021, Adriana Ghiuseleva. All rights reserved. InFoodVeritas 2023

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.