Sharing is caring!

Пчелният прашец е наистина природно чудо. Но то е така от милиони години, спомага за профилактика, много проблеми и болестни състояния. Ето и някои от тях:

 • блокира възпалителни процеси в бронхите и белия дроб;
 • подобрява енергийния баланс, зарежда срещу умората, дава издръжливост;
 • овладява инфекции и възпалителни процеси по кожата, облекчава симптоматиката при екземи, акне и псориазис;
 • действа стабилизиращо и оздравително при алергии и астма;
 • оптимизира имунната система;

  www.infoodveritas.com

 • подобрява продукцията на ензими, стабилизира здравето на стомашно-чревния тракт; съдейства за лечението на колит, гастрит, хроничен запек;
 • действа укрепващо на сърдечно-съдовата система, подобрява кондицията на сърдечния мускул;
 • оказва благотворно въздействие върху репродуктивната система – има качества на афродизиак, балансира функциите на яйчниците.
 • блокира развитието на патогенни микрорганизми – т.е. действа успешно като природен антибиотик.
Гранулите пчелен прашец предварително се смесват с кисело мляко, сок или мед. Веднага обаче следва припомнянето, че някои хора са алергични към пчелните продукти. Освен това продължителният прием също може да отключи алергични реакции.

За да се избегне подобна опасност е най-добре пробно да се даде само една гранула вътрешно, за да се провери дали организмът не е свръхчувствителен към пчелен прашец – това се отнася както за деца, така и за възрастни. Първоначално се дават по-малки дози и до чаената лъжичка се достига постепенно.

 

Пчелен прашец – съдържание

Пчелният прашец е много богат на протеин и аминокиселини – 40% протеини, което е повече от всяко месо или яйца. Също така е богат на минерали, полезни мастни киселини, каротеноиди, бифлавоноиди, които са антибактериални и антивирусни. Разбира се пчелният прашец има изобилие на витамини, Б комплекс, фолиева киселина

Ето и няколко полезни рецепти с пчелен прашец, които можете да изпълните лесно в домашни условия:
 1. За укрепване на имунната система: Една чаена чаша кисело мляко, 1 супена лъжица пчелен прашец, толкова и пчелен мед, 30-40 капки прополис. Всичко се обърква хубаво и се изяжда по малко в рамките на деня.
 2. При невроза: Една чаена лъжичка пчелен прашец се взема един час преди закуска.
 3. При пърхот: Смесват се в равни части пчелен прашец и пчелно млечице и с тази кашичка се намазва внимателно скалпът. Държи се така един час и се изплаква обилно с вода, в която е разтворен една лъжица пчелен прашец.
 4. При еректилна дисфункция: 100 г пчелен прашец се смесва с половин кг чист пчелен мед и от този “подобрен” мед се взема три пъти дневно по една супена лъжица половин час преди хранене. (lechenie.newage.bg).

Пчелен прашец срещу целулит

 

Съдържанието на рутин в продукта пчелен прашец го прави чудесно средство за укрепване стените на кръвоносните съдове. Това има значение и за един проблем, който тормози немалко прекрасни дами: целулит!

Кактво е рутинът:

Витамин Р (рутин) влиза в групата на водоразтворимите витамини и е част от т.нар С-комплекс поради свойството му да повишава усвояването на витамин С като не допуска окисляването и разрушаването му. Физиологичната функция на витамин Р се изразява в укрепването на капилярните стени и регулиране на пропускливостта им. Стимулира образуването на стволовите еритроцити и усилва тъканното дишане.
Недостигът на витамин Р се изразява в обща слабост на организма, болки в краката и в ръцете, чупливост на капилярите и произтичащите от това точковидни кръвоизливи и синини по кожата. Честото кървене на венците при миене на зъбите също може да бъде причинено от дефицит на витамин Р.

 

 

© 2017 – 2018, Adriana Ghiuseleva. All rights reserved. InFoodVeritas 2023

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.