Tiramisù – оригинална рецепта
Servings Prep Time
8души 1час
Servings Prep Time
8души 1час
Ingredients
Recipe Notes

Разделяте бетъци и жълтъци. Към жълтъците добавяте захарта и разбивате докато се получи хомогенна смес, вкусно нежно кремче 🙂

Белтъците ги разбивате хубаво на сняг (слагате щипка сол) така че като обърнете купата, те да стоят мирно и строени 🙂

Към готовите жълтъци добавяте маскарпонето, разбърквайки до гладка смес, и на края вече добавяте малко по малко белтъците. Оставяте на страна.

Приготвяте кафето, оставете да истине малко, и в него потапяте по две бисквитите, нека кафето покрие цялата бисквита, но буквално за една секунда. Бисквитите са много крехки и им трябва съвсем малко за напояване. Подреждате в тавата до покриване на повръхността.

Следва покриване с крема, който сте направили от маскарпоне и яйца. Между слоевете поръсвам с какао малко. Над крема подреждате следващите напоени бисквити, и повтаряте отново с крема. Всъщност продължавате докато ви свърши количеството. Ако тавата ви е по-малка, ще направите повече слоеве и тирамисуто ще е по-дебело. Това вече си зависи от вас. Когато поставите последния слой крем, покривате с фолио и слагате в хладилника поне 3 часа. Разбира се, колкото повече толкова по-добре…на другия ден би било перфектно!

Преди сервиране поръсвате обилно с какаото! Buon Appetito! 🙂

P.S. Ако нямате маскарпоне, може да си направите у дома, ето как:

За 500 гр маскарпоне, ще са ви нужни около 800гр прясна сметана (пухкавата готварска) и около 15гр пресен лимонов сок.

Стопляте сметаната в тенджерка до около 85 градуса, не трябва да достига кипене. Като достигне градусите, добавете лимоновия сок и почнете да разбърквате с бъркалка (като от миксер). Оставяте сметаната на нисък огън за 2-3 минути, разбърквайки постоянно. Сметаната ще се сгъсти лека полека. Махате от котлона и прехвърляте сместта в купа с кърпа. Оставяте да изстине за 30 минути и слагате с хладилника за 24 часа. На другия ден, маскарпоне-то е готово и може да си направите тирамису, или каквото друго пожелаете – може чийзкейк и дори солени рецепти.

Да ви е сладко 🙂

© 2018, . All rights reserved. InFoodVeritas 2019

Share this: