Като начало на моето американско приключение, ви предлагам рецепта за рамен, която един кулинар и последовател на In Food Veritas, Емил Антонов, сподели с мен, след като видя моя пост за рамен в Ню Йорк, в което аз се влюбих.

Нямах време все още да я пробвам вкъщи, но след следващото пътуване, което ми предстои, ще се заема 🙂

Междувременно, не се колебайте да я пробвате у дома, и може да споделите резултатите ето тук 

Рецепта и снимки: Емил Антонов

© 2018, Adriana Ghiuseleva. All rights reserved. InFoodVeritas 2020

Print Recipe
Тонкоцу рамен
Prep Time 5 hours
Servings
Ingredients
Бульон
Свински врат (chashu pork)
Таре мисо
6 минутно яйце
Топинг
Prep Time 5 hours
Servings
Ingredients
Бульон
Свински врат (chashu pork)
Таре мисо
6 минутно яйце
Топинг
Recipe Notes

Бульон

Свински крачета и набор кости - бланшират се за 10 минути, след това се измиват, и се слагат в тенджера под налягане за 2 часа.

Отварят се, разбъркват се и още 1 час под налягане. След това отворяте тенджерата, добавяте 2 стръка зелен лук, коренче джинджифил и 3 скилидки чесън - още 1 час.

Към този момент бульонът е сравнително готов - взимат се около 300-400 мл и се слагат в блендер за 30-40 секунди, след което се връщат при останалия бульон, който добива характерния за тонкотцу рамен-а бял цвят, близък до мляко едва ли не. Минава се всичко през цедка и готово.

Свинско

Четири вратни пържоли, запържват се от двете страни, след което с 2:1 соев сос и мирин -> във фурната под фолио на около 180 градуса (винаги зависи от фурната ви) за час-час и половина, наблюдавайте течността да не изври.

6-минутно яйце

Яйцата се слагат във вряща вода за 6 минути (максимум 6:30 минути) и след това в ледена вода - обелват се и се мариноват със смес от 2 части вода, 1 част соев сос, 1 част мирин - трябва течността да ги покрие. Мариноват се за 24 часа, но всичко над 4-5-6 часа ще свърши работа.

Таре

Това е така нареченият овкусител на рамена, тъй като в бульона има само аромати, но не и подправки - използвайте течността от свинското след печеното, като добавяте още малко соев сос и мирин + кацубуши сол (бонито/сушена риба тон на прах, смесена със сол).

Нудли

Използвате класически рамен нудли, прави. Ако не намерите, ще свършат работа и  инстантните. Жълти китайски нудли също вършат работа. Бъдете сигурни, че ги готвите "ал денте", защото и в купата ще продължат да се готвят.

Сглобяване или плейтване на купата

1 супена лъжица таре на 1 черпак бульон, но най-добре да тествате според вашия вкус. Изсипвате сготвените нудли, отгоре яйцето, свинското, зелен лук, сусам и тогараши пипер за поръсване.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Instagram

Instagram did not return a 200.

Come and join me on Instagram!

BulgarianEnglishItalian