Sharing is caring!

Скъпи, кулинари. Правенето на ризото ми е слабост, и вчера отново импровизирах, въображението ми отново проработи. И така, малко карфиол, малко орехи, няколко подправки, правилният сорт ориз, малко масло и готово! Нова рецепта за ризото – ето както следва…

Ризото с карфиол и орехи

Prep Time 20 minutes
Cook Time 25 minutes
Total Time 45 minutes
Course Primo
Cuisine Italian
Servings 2.3 души

Ingredients
  

  • 1 ч.ч ориз Carnaroli или Arborio (ориз за ризото)
  • 1 малка глава карфиол
  • 1 шепа орехи
  • черен пипер
  • куркума
  • лют червен пипер
  • масло
  • 100 гр пармиджано
  • 80 мл бяло вино

Notes

Карфиол
Преди да започнете да се занимавате със самия ориз, в тиган добавете малко зехтин и две склилидки чесън. Нарязаният на ситно карфиол добавяте заедно със сол и черен пипер (аз ползвам този, който си закупих от Мароко и е невероятно ароматен, разбира се може да не слагате ако не обичате). Затваряте за две минути с капак, разбърквате и готвите за още няколко минути докато омекне леко. Слагате на страна карфиола.
Оризът
В същия тиган, който може само с малко хартия да забършете, изсипвате ориза, разпределяте го по цялата повръхност на тигана, оставяте 2-3 минути да се запече докато разбърквате. Добавяте малко зехтин, разбърквате. Когато е леко запечен вече, добавяте бялото вино докато се изпари алкохола. Разбърквате и намаляте силата на огъня и почвате да сипвате по един черпак бульон (най-добре сами да сте си го приготвили) или топла вода (за това ризото точно така направих, само с топла вода). Във втория случай проверете добре как ще е на сол и подправки самия ориз. Аз добавих куркума, лют червен пипер и малко черен пипер. Разбира се, настроих и на сол. Продължавате да добавяте черпаци вода или бульон докато ориза се свари "ал денте". След 3-4 черпака добавяте карфиола и разбърквате.
Точно преди да загасите котлона добавяте настръганото пармиджано или грана падано, както в случая, а ако искате по-наситен вкус пробвайте с пекорино. Разбърквате и изгасвате котлона. Тогава, докато още е горещо и все още малко кремаво, добавяте маслото и с бързи движения разбърквате. Сервирате топло димящо, поръсвате с още малко орехи и малко зехтин!
Buon appetito и наздраве, например с едно от най-прекрасните вина, които съм пила - италианското Edda, което Кино и Вино предлагат в тяхното богато портфолио. Edda на южнияшки диалект от регион Пулия (токчето на ботуша) означава "тя" (lei, ella - edda). Edda е балансирано съчетание на сорт Шардоне с няколко други местни сортове. Такова вино не сте опитвали, и дори да не сте любители на Шардоне, каня ви да го опитате 🙂
Текст и снимки: Адриана Гюзелева

© 2019 – 2021, Adriana Ghiuseleva. All rights reserved. InFoodVeritas 2023

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.