Sharing is caring!

Разнообразното печено месо никога не е било толкова вкусно и достъпноRôti ул. Севастократор Калоян, 63 (над магазин Оптима)

Следвайки някакси новите за нашата „ширина“ тенденции, Rôti е хибрид между магазин и бистро. Той не е ресторант, но и не е просто хранителен магазин. Rôti е съкращение от Rôtisserie, което на френски означава място, където се пекат всякакви видове меса на шиш хоризонтално – нещо като чеверме. Много са разпространени във Франция, както и в Италия, където се казват Rosticceria и съществуват още от много ранно средновековие, ако не и преди това, изобщо на целия европейски континент.

Дълги години този квартал и по-конкретно тази част на Бояна беше моят дом, моето „у нас“, но животът е в постоянна промяна и те подлага на различни изпитания и случки, които те водят по пътища, за които не си планирал. Хубавото, обаче е, че когато нещо (или някой) е писано да бъде в живота ти, под каквато и да е форма, то си намира начини и пътища да се върне. Историята на мястото е интересна покрай историята на хората, които са замесени, в частност и аз, колкото и косвено да е, дори незначително. Но, тъй като силно вярвам, че няма нищо случайно в живота, изключително се радвам, че познавам хората и развоя на историята.

С Наталия и Пепи 🙂

С гордата собственичка, Наталия, се познаваме от няколко години, над пет със сигурност, запознавам се с нея докато държеше много хубав ресторант на ул. Оборище, който съществува до ден днешен (с други собственици), общо взето в годините, в които и моята кулинарна страст започваше да се оформя, и самата аз да се занимавам с тази тематика. Не предполагах, че животът и работата ще ни сближат и няколко години след това ще имаме възможност да споделяме житейски и професионално удоволствията на хубавата храна и доброто вино.

Искам да споделя радостта на мястото, не само защото е на приятели, но защото е нещо, което реално липсваше на пазара, и много се надявам да се умножат този тип места с уют и отношение и с вкусна качествена храна. И сега, докато изписвам тези думи по брадичката ми се стича вкусна мазнинка от огромния вкусен сандвич, който ми приготвиха с поркетта, конфитиран лук и млечна салата. Фантазия!

Какви меса може да намерите в Rôti… списъкът е много дълъг и значителен – пернати, като например фантастични печени пилета, млада патица, пъдпъдъци, токачки, бейби петлета…последните две са френски, а другите са български от местни малки производители.

Сочната вкусна поркета, която се приготвя от български прасета. Ще може да си набавите също така млечно телешко, френско, и хранено само с мляко, както агнешко и ярешко от Родопите над 1800м височина! Кокореци ли чух? Да, от съседна любима Гърция. Свършват бързо – предупреждавам 🙂 и още от български малки производители, вкусни наденици, колбаси и млечни продукти. Месата се мариноват в сезонни подправки, с цел да се запазят максимално вкусовите качества на продуктите и да получите винаги първокласен вкус, качество и наслада.

А картофите… какви картофки само! Приготвени с мазнината от месата, които се пекат и въртят над тях. Напоително, бавно и с отличен резултат и вкус. Не са за изпускане! Към тях, ако добавите и малко лют зехтин, ще се получи нещо космическо, а след това може и да си закупите някои отлични испански и гръцки зехтини 🙂

Скоро ще разнообразят менюто си с пиканя – първокласно говеждо месо от бут, свински плешки с кожа и други вкусни зимни благини.

Много важен елемент на уютното място са обедните предложения, които са сътворени от готвачите, изцяло на място от А до Я. Всичко се приготвя с голямо внимание и три щипки любов, под зоркото кулинарно око на Наталия 🙂

Винаги ще намерите гореща вкусна, сгряваща супа, зеленчукови крем супи без запръжки, шкембе чорба също, за уикендите най-вече. Освен това ще може да погалите сетивата си с вкусна сочна фритата, гулаш със свинско, суфле с тиквички, винен кебап, иии… разбира се за тези, които обичат сладките изкушения, и за тях е помислено. Пробвайте невероятния лимонов пай! Всички торти и десерти са приготвени на място. Ще бъдете изненадани и от по-нестандартни предложения и вкусове, като например пухкава фокача с горгонзола и смокини, съчетавайки я с някое от прекрасните охладени вина във витрината и от селекцията на рафта.

Хубавото, ново, уютно място в София на високо, свежо и далеч от въздуха на центъра – Rôti.

Възползвайте се особено докато е все още приятно седенето навън и когато е слънчево, да бъдете на терасата на Rôti, преди или след разходка в планината. А в останалото време, винаги има опция да си вземете за вкъщи и да се насладите на вкусните предложения на Rôti.

Заставам с две ръце и всички сетива зад този проект и им желая много успех, много хора, много доволни клиенти и много вкусни моменти! На добър час!

P.S. Моторите, които ще видите и виждате на снимките са на Пепи, някои от тях може би се продават 🙂 И разбира се е идеалното място за мотористи, след дълго каране, да се насладят на питателните и зареждащи ястия. Новата ми стара страст – моторите, ще се материализира съвсем скоро 🙂

Снимки и текст: Ади Гюзелева
Част от снимките са на Rôti

© 2020, Adriana Ghiuseleva. All rights reserved. InFoodVeritas 2023

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.