Sharing is caring!

Стефано: за мен е удоволствие да съм отново в България, в София и бих искал да ви благодаря за гостоприемството. България е прекрасна страна, вижда се развитието и се радвам.

Аз идвам от Италия, и по-точно от Сицилия. Тук съм този път за да представя едни нови вина от нашата изба. Работили сме и сме инвестирали много в „био“ проект, защото вярваме, че биологичното земеделие е бъдещето на нашата земя. Целта е да правим вина, които да имат характеристиките на тероара, и уважението към околната среда, както и качеството в бутилката е задължително за човек като мен, който обича природата и с грижа се отнася към нея.

Донесохме два типични сорта от Сицилия, Катарато, което е бялото вино и едно червено, добре от всички познато Неро д’Авола. Много големи и важни лозя, които представляват нашия начин на работа и които абсолютно са определени за нашата земя. Другаде не могат да виреят я нямат конкуренти, нито в Австралия, нито Южна Африка, Чили или Аржентина. Това е истинската Сицилия, която ние показваме на света. И съм много щастлив, че и в България може да се опитат тези тази отличителни продукти.

Веселин: За нас е удоволствие да продаваме тези вина. Те са в България само от няколко седмици. Преди две седмици направихме първата дегустация и вината бяха посрещнати с аплаузи. Самият аз, който съм бил винаги доста резервиран към био-то, защото много често се спекулира с понятието “био”, и особено с виното, винарите се опитват по този начин да прикриват някои дефекти. Но вината на Стефано са наистина изключителни. Мисля, че е най-доброто био вино, което съм опитвал последните няколко години. Искрено се надявам, че те ще намерят техните почитатели в България и се обръщам към всички, които искат да го чуят – опитайте тези вина, нещо изключително се е появило на нашия иначе препълнен винен пазар.

Адриана: Как точно се произвежда това био вино? Каква е разликата? И защо е био?

Стефано: Това вино се ражда на село, с цялостно уважение към нормативите, които са в действие и използването само и единствено на органичен тор и естествени вещества, бутилирайки в последствие виното без никакви добавки или пестициди. Толкова е биологично, че тези цветя, които са изобразени на етикетите им, са цветя които реално са използвани в направата на виното. Това червено цвете на бутилката Неро д’ Авола е “sulla”, от семейството на бобовите растения, притежава умението да събира азота от въздуха . Това растение се засажда по протежението на лозята и след като се е напоилo с азота и го е прехвърлил в земята, тo продължава работата си под земята, където с помощта на трактори, се пресажда.

А в бялото вино, се ползва синап, което е богато на минерали и вещества полезни за лозята и процедурата за лозята на Катарато е горе долу същата като при червеното вино.

Но защо и във винарната е био? Произходът на виното от лозята е биологичен, когато пристига във винарната, не всички винарни могат да работят биологично. Тя трябва да е сертифицирана био и е нужно да мине всички контроли на чистота, хигиена и т.н… Ако не минеш тази инспекция, не можеш да бутилираш вино „био“.

Искам да обърна внимание, че и етикетите са ни био. Решихме, че би било по-етично и биологично да произведем етикети от захарна трастика.

Адриана: А защо решихте да се посветите на био вина?

Стефано: Аз съм агроном, и вярвам, че в днешен ден е важно да се връщаме към миналото, което ни е в кръвта, и нещата, на които са ни учили родителите, на автентичното, естественото. Да работим по спокоен начин, уважавайки природата, със смирение. Мисля, че е базата върху която трябва да творим бъдещето.

 

 

 

 

Адриана: Проблемът, че в днешно време се придава малко негативен смисъл на био-то, поне при нас. Много бързо навлезна и расте „манията“ по био-то, но много често хората не знаят какво е точно, как се прави, защо се прави, както и не можем да сме винаги сигурни, че е наистина био.

Стефано: Вярно е, това което казваш. И в Италия може да се спекулира понякога и доста производители вадят пари от тази идея. Ние имаме около 15 етикета, и решихме да направим само две вина, едно бяло и едно червено, които да са био, за да предадем понятието, че това не е бизнес, а иновативна идея. Нашата изба работи изцяло био, но декларира само две вина, които да са био. Не желаем да яхваме вълната на био истерията, а наистина да предадем ценност и тежест върху това измерение на нашата работа, която така или иначе спазва всички регулационни директиви и е био сама по себе си.

Адриана: Веско, как ще се приеме това вино? Познавайки твоите клиенти и аудиторията в България?

Веселин: Червеното вино беше посрещнато с „уау“ от всички, буквално. Много е ефектно като цвят, като нос, като вкус особено, и хората наистина са силно впечатлени.

Адриана: Да, потвърждавам! Определено прекрасни вина!

Веселин: Искам обаче да обърна внимание на бялото вино. Катарато е много масов сорт в Сицилия и много често те го сервират за ежедневно вино и очакванията са също толкова ежедневни, не се очаква много от него. Това Катарато е изключително, на много високо ниво, и всички винени експерти, които го опитаха в последните няколко дни, казват, че е възможно най-доброто Катарато, което са пили. Аз се надявам на много сериозен успех на тези две вина, първо защото сицилианските вина у нас се пият доста сериозно, приемат се, те отговарят на българския вкус. Второ, вината наистина са от много висока класа и се чувства. Само два дни след дегустацията, ни се обадиха два ресторанта, които казаха, че искат да пробват. Смятам, че трябва много внимателно да бъдат обучени персонала и хората, които ще ги предлагат. Защото не са просто био вина, които имат зеления сертификат. Бяхме в избата на гости на Стефано и бяхме свидетели на целия процес, гмурнахме се за десет дни във великолепната атмосфера на Карузо и Минини.

Това което се опитваме да направим, и което ще помогне много за разпространението на вината, са разговори за един много голям Коледен обяд, който ще бъде само с био продукти и само тези био вина. Стискам палци това да се случи и мисля, че ще си намерим много сериозни почитатели.

Стефано: Искам да се възползвам от този момент, да благодаря на Веселин и Юлия Савови, че повярваха в мен и за отговорността и работата, която вършат. Виното създава приятелства, и е много хубаво когато знам, че ще посетя България или те ще дойдат на гости при мен в Сицилия и се съберем, хора между различни държави, чиято връзка е нещо много по-силно от различията. Няма по-хубаво чувство от това, което ни свързва и от приятелството, което се ражда от виното.

 

ЗАЯВКИТЕ НА ВИНО СЕ ПРАВЯТ ПО ИМЕЙЛ  KINOIVINOBG@GMAIL.COM ИЛИ ПО ТЕЛЕФОН 0878128910 

ДОСТАВКАТА  СЕ ИЗВЪРШВА НА ПОСОЧЕН АДРЕС С КУРИЕР.
ЗАПЛАЩАНЕТО СЕ ИЗВЪРШВА С НАЛОЖЕН ПЛАТЕЖ ПЛЮС ЦЕНАТА НА КУРИЕРА/ НА ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИ ЦЕНИ.

МИНИМАЛНО КОЛИЧЕСТВО НА ПОРЪЧКАТА – 6 БУТИЛКИ / ЕДИН КАШОН /МОЖЕ И РАЗЛИЧНИ ВИНА!

Текст и интервю: Адриана Гюзелева 
Снимки: Антон Чалъков

© 2017 – 2019, Adriana Ghiuseleva. All rights reserved. InFoodVeritas 2023

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.