Sharing is caring!

Втори Бакхус StrEAT Fest на 9 и 10 юни, Женски пазар. По-голям, с повече изложители и за повече дни!

Най-горещата кулинарна точка в София това лято ще бъде на Женския пазар на Бакхус StrEAT Fest. През целия уикенд на 9 и 10 юни от 10 до 22 ч. между ул. “Цар Симеон” и ул. “Св. Св. Кирил и Методий”, “Бакхус” ще превърне локацията в мечта за всеки ценител на добрата храна, напитки и продукти.

Миналата година станахме свидетели на огромния интерес към първия български уличен гурме фестивал – StrEAT Fest. Дойдоха над 7000 души в рамките на феста и над 12 000 в района в деня на събитието. Този юни “Бакхус” правят второ издание, готови да посрещнат повече хора на по-голяма площ и с повече изложители. Специално подбрана селекция от 70 участника, ще бъде представена на всички посетителите на феста.

Мястото е разделено на различни зони, в които гостите ще могат да опитат висококачествени продукти: разнообразни храни, приготвени на място от известни столични ресторанти, занаятчийски вина, карфт бири, коктейли, сладкиши, джелато, специално кафе, селекция от продукти на български производители и още. За децата ще има специален кът с аниматори, подсигурен от IKEA, а джаз банда, оркестър и група диджеи ще осигуряват добро настроение през двата дни.

Не може да се съмняваме: това, което хората ядат на улицата, е най-сигурният знак за нивото на кулинарна култура и посветеност. Тя е и най-добрият ориентир за местните гастрономически традиции, и дали ги има изобщо”, споделят организаторите на феста. Тяхната мотивация да създадат StrEAT Fest идва от посещението на различни пазари в повечето западно-европейски градове, където всеки уикенд пазарът се превръща в празник – изобилие от продукти, весели търговци, прясно приготвена храна, различни напитки и приповдигната атмосфера. “В България имаме пазари, но нямаме подобна пазарна култура. Искаме да превърнем преживяването “на пазар” в съвсем ново усещане. Целта е това събитие да се случва все по-често и да даваме пример и за други подобни изяви. Търсенето е голямо и има смисъл да се развиваме в тази посока и да представяме все по-разнообразно гастро-изживяване”, разказва Джиджи Лагадинова, главен редактор на “Бакхус”.

Ключова част от фестивала ще бъдат двете зони с 15 избрани ресторанти, които ще адаптират менюто си за “улицата” и ще предложат на посетителите типични ястия от различни национални кухни: тайландска (Royal Thai), японска (Hamachi-ni), френска (L’Instant Boutique & Catering), италианска (Da Bono focacceria pizzeria), модерна българска кухня (Ресторант Космос), турска (Turquoise), корейска (Ресторант Кореа), средиземноморска кухня (Ресторант Mediterraneo) и още “Щастливото прасе”, “Фабрика Дъга”, Ribs Brothers, Street Chefs, Rolling Dogs, HRC Академия. “Бакхус”, заедно с партньорите на събитието Kaufland ще участват със съвместен щанд в зоната, на който гост-готвачи ще приготвят още изненади от кулинарната географска карта – Митко Шопов от Food Connection, Яти от индонезийски ресторант Yati’s Cooking и Сандо от Chilli Hills. Повече за ресторантите и останалите изложители може да прочетете тук (www.streatfest.bg)

За една от любимите ми части, в зона “Вино” ще може да се дегустират и закупят вината на Асоциацията на независимите лозаро-винари БАНЛВ, като техни представители със самостоятелни щандове ще бъдат “Вила Мелник”, “Братанови”, “Иво Върбанов”, “Росиди”, повече за останалите участници ще откриете на сайта streatfest.bg в раздел “вино”.
За преследвачите на карфт бира, Каnaal и Crafter ще представят разнообразна и подбрана гама от крафт марки. Hills Beer и “Витошко Лале” ще ви запознаят с марката си, а партньорите на фестивала Stolichno ще участват освен с бира и на щанда на Rolling Dogs със специално предложение,

В “Сладко&Солено” ще има опитаме хляб с квас и сладкиши на Хляб&Soul, сладоледени смутита и сокове от Frudada, джелато и сладки от “100 грама сладки”, Cakey Bakey изкушения, сладолед от Coppa della Maga, емблематичния черен хляб, кроасани със сьомга и още вкусотии от “Братя Хлебари”.

В Зона “Производители” ще бъдат представени изложители с висококачествени сезонни, месни и опаковани продукти. Сред участниците са “Майстори Месари”, Food Folie, 11 Meats, лютиви сосове Chilli Hills, Go4Raw, Rosey’s mark, “Разядко”, Delishu и други (streatfest.bg).

Водните барове на събитието ще бъдат представени от партньорите на Бакхус – Acqua Panna & S. Pellegrino в двата края на фестивала.

За лятна разхлада ще има обособена бар зона с джин-бар, разнообразни предложения от One More Bar и коктейли от Bulleit.
Специално кафе за освежаване от Chucky’s и Percolate ще може да се опита в двата края на феста.

Тази година събитието ще заема по-голяма площ, като ще има 6 входа за бърз и лесен достъп от всички страни на фестивала. Входът за 1 човек е 5 лв, като може да закупите билети онлайн, за да си осигурите преференциален достъп на bilet.bg.

***

Женски пазар” е най-стария и голям централен пазар в София. Място с дух и история, голяма част от нея забравена, друга променена, трета, за съжаление, облечена в предразсъдъци. Днес пазарът привлича чужденци и млади хора, заради екзотичната атмосфера в центъра на града, ароматните мулти-култи спирки за ядене, скрити места, уникални магазинчета и продукти, които само там могат да се открият. Част от концепцията на събитието е да промотира региона и да даде начало на повече кулинарни фестивали от такъв тип.

За нова информация и още подробности следете сайта:

www.streatfest.bg


© 2018, Adriana Ghiuseleva. All rights reserved. InFoodVeritas 2023

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.