Sharing is caring!

Вдъхновението е водеща сила в готвенето, и разбира се в живота. Вдъхновението идва от самия живот, от ежедневието, от малките неща, зад ъгъла, някъде из интернет. Стига да сме с отворени сетива и отворени за новости, то ние ще сме постоянно вдъхновени 🙂

И така, преди два дни си лежах вкъщи (по някаква случайност) – както виждате напоследък не съм пускала много нови рецепти, нито интервюта, защото цяло лято пътувах и се храних на различни места, което е плюс за мен, защото ми помага да споделям впечатления, добри и не толкова добри за местата в София, България и по света…. и така си лежах и се сетих, че имам пресни смокини, взети от един крайпътен пазар, и трябва да ги употребя 🙂

Обух си нещо и излязох по кварталните магазини… оп два свински котлета,  оп рукола. И реално имах всичко друго нужно за вечеря.

И така ето съставки и подправки за двама души:
 • два свински котлета
 • смокини, колкото искате, аз имах около 30, но по-малък размер
 • рукола
 • масло
 • мед (или захар)
 • черен пипер
 • кориандър
 • сол
 • зехтин
 • оцет балсамико (aceto balsamico)
 • по желание скилидка чесън
Приготвяне

    В един тиган слагате едно малко парче масло да се разтапя, на бавен огън. Към него добавяте една лъжица мед (на вкус). Разбърквате и на бавен огън, да не загори.

 

 

 

Слагате разрязаните на две (по дължина) смокини с лицето на долу, леко увеличавате огъня и готвите по този начин за около 3-5 минути, в зависимост от това колко желаете да са карамелизирани и хрупкави.

 

 

 

В отделен загрян тиган слагате малко зехтин, ако искате олио, въпрос на предпочитание. Намаляте малко огъня, печете от едната страна около 1-2 минути и обръщате от другата страна. Внимавате да не се пръскате, и да не се опарите.

Котлетите съм ги “мариновала” със сол, черен пипер, лют червен пипер и кориандър.

 

 

През това време, изваждате смокините. Ето тук може да видите хубавия загар, който

са получили 🙂 Може да си хапнете една, две докато приготвяте месото. И възползвайте се да измиете руколата и да я поставите в чиниите, в които ще сервирате, с малко сол и зехтин, ако желаете и малко лимон.

 

 

 

Котлетите имат малко сланина от страни, и може леко да ги обърнете от тази страна за да може, да получат златист и хрупкав цвят и на сланинката. Добавих и една скилидка чесън, която разбърках леко и с наклонен тиган с лъжица посипвах котлетите със мазнината, която е получила всички вкусове от месото, подправките и чесъна.

 

Когато махнах смокините, към маслото и меда, които са останали добавих малко оцет балсамико, на много нисък огън за около 2-3 минути, докато се сгъсти, и го използвах за сос за салатата.

Това ястие много си подходи с хубаво студено бяло вино 🙂

Добър апетит ви желая!

Ако имате въпроси, пишете ми в страницата в Facebook

© 2017 – 2018, Adriana Ghiuseleva. All rights reserved. InFoodVeritas 2023

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.