Sharing is caring!

Когато живееш в столица и/или голям град и си свикнал да живееш в големи градове, обикаляш света и търсиш разнообразие на предлаганите услуги и продукти, и си човек, който оценява хубавата храна и напитки, то тогава има места, които не могат да липсват в една градска обстановка. София не е космополитен град, но пък е Европейски град, с Балкански ноти и доста голямо културно разнообразие.

Градската среда и кулинарния хоризонт доста са се променили последните 10 години. Аз лично имам по-добри наблюдения от последното десетилетие, защото от толкова живея в София. Другите ми източници на информация са от приятели и хора с техните истории и легенди. Така че се позовавам на собствените си наблюдения, знания, усещания и емоции. София е моят град, и съм някакси ревнива за хубавите ни неща, критикуваща тези, които не са ок, и колкото ми е възможно бранеща репутацията й. Понякога е трудно, но пък друг път, като има нещо много хубаво, много приятно, много ново и нетипично, тогава съм на фронта, първа линия 🙂

Такъв е случая с едно от любимите ми места, ако не и любимото, когато става въпрос за вино, атмосфера, настроение и отношение – Wine & Co. До сравнително скоро липсваше точно такъв тип място, което съчетава вино магазин, винен бар, място за дегустации, пространство за събития. Мястото на три нива е на ъгъла на ул. Солунска и ул. Ангел Кънчев – просто топ локацията. Има една интересна енергия, която не може да се определи с точност каква е. Когато отидеш там, те посрещат с усмивка и вежливо те питат “Днес какво ще бъде?”, и вече след третото посещение, и след като сте си говорили, споделяли мнения, имали различни дегустации, знаят горе долу в каква посока да те насочват и въпросът преминава към “Искаш ли днес да опиташ…?”. И така, наливат ви от питието, което искате. Да, от всяко едно питие, което виждате на рафтовете, разбира се с малки изключения, които се изразяват в някои много специални реколти или резерви на дадено питие. Може да си го изпиете на бързо на самия бар, където е и касата, след работа например, или ако имате 15 минути да изгубите между срещи и сте запален винар или колекционер на сетивни емоции.

Всеки ден може да опитате нещо ново, или просто да си пийвате обичайното. Вината са около 1800, което ще ви отнеме около 5 години да ги опитате всичките, при условие, че влизате всеки ден 🙂 Искате да опитате онзи ром, който е точно като изваден от Карибски Пирати, и не сте виждали другаде, или онази водка ей там на онзи рафт, за която вашия най-добър приятел ви е говорил, но не сте намирали. Това е мястото.

Да кажем, че имате романтична среща, но тя ви е първата. Вечеря е много ангажиращо, обяд твърде лежерно, кафе твърде предпазливо. Виждате се към 18, 18:30 в Wine & Co. Всъщност още докато уговаряте срещата си ще разберете дали другият човек е на вашите вълни. Ако възкликне “Оо, супер, обичам вино и да пробвам нови места” или “О, познавам това място, много ми харесва, хайде”, тогава нещата започват обещаващо. Срещате се, опипвате почвата, оставяте другия човек леко да загатне какво обича или какво не обича. На бара винаги ще ви дадат да опитате една глътка от дадена напитка, ако не я познавате, за да може да сте сигурни в избора си. Да кажем, че сте се спряли на онова ваше любимо бяло вино, което пък другия човек не е опитвал, но много е искал. Още е лято, излизате навън, сядате на бъчвите или на обособените бар плотове.

Не сте яли от обяд, и двамата сте гладни, но така някакси срамежливо, предлагат ви няколко вида плата, със сирена и мезета. Взимате разбира се. Изпивате първата си чаша. Атмосферата е ведра, слънцето залязва, полъхва един лек бриз. Поглеждате се. До тук добре. Да поръчаме още две чаши? А защо не бутилка? Ама този път ще опитате нещо друго. Вече е 19:30, мястото внезапно се е напълнило. Четвъртък е. Разбирате, че има дегустация в този ден. Четвъртъците са дегустациите в Wine&Co.

Например точно този четвъртък, 29 август, ще се дегустират бели вина от Балканите. Хммм. Много интересно и почти неовладяна територия за вас. Защо не. Ама преди малко сте си отворили цяла бутилка. Няма проблем, затварят със специална тапа и ви я пазят в хладилника. Може и за следващ ден.

Слизате на долния етаж, където най-често се провеждат дегустациите. Вече има хора, насядали по няколко маси, с подредени чаши. Кипи една много определена вибрация, на много различни хора, свързани от едно нещо. Семпло нещо. Любовта към виното. А виното, знаем, е живот 🙂 Така, каня ви четвъртък да се присъедините към дегустацията, запазването на място е силно препоръчително 🙂 След дегустациите, настава още по-приятен момент, всички се събираме навън на бъчвите и масите, присъединяват се още приятели и случайни минувачи, и още приятели.

Вариант за по питие след вечеря? Ама разбира се. You are more than welcome, както се казва 🙂 Ще видите как се отварят бутилки пенливо вино по метода “sabrage” – от sabre, сабия. Ще срещнете артисти, певци, художници, пънкари, светски и още много весели лица, както и една малка общност от любители и професионалисти винени ентусиасти, която се подхранва от общи възгледи, от любопитство и желание за нещо по-добро и със сигурност качествено, което тук получават. Необезпокоени си отпиват от току-що откритото “онова испанско вино”, за което са чували. Или прекрасно българско вино от тази малка невероятна изба.

Звън на чаши, почти незабележимият танц с бохемски стъпки на Митко и Наталия, които обгрижват всички гости с неустоими усмивки и лафове. Магнетичното присъствие на Стамат, собственика, който с лекота се носи из пространството и със своя смях ще зарази и най-нацупения герой. И другите усмихнати лица на екипа.

Сега е лято и всичко е безвремие, а в Wine&Co. усещането е подсилено от чувството на всички, че всеки миг е безкраен и от желанието ни и копнежа тази енергия да не свършва. Тя няма да свърши, дори когато лятото бързо, но неусетно премине към есен, и когато започнем да слагаме шалове, жилетки и затворени обувки. Енергията ще премине вътре, на топло и уютно, и не се безпокойте, има достатъчно пространство да събере всички желаещи.

Горното ниво е открито, обзаведено с една голяма масивна дървена маса, където също може да дегустирате, в същото време да хвърляте едно око на входа, кой влиза 🙂 Надвесен точно на “балкона” на горния етаж е и бар, на който съвсем клюкарски може да си прекарате известно време.

Връщайки се на долния етаж, има един все още необработен диамант. Помните пространството за дегустации… там на същото ниво, зад една масивна дебела бронирана червена врата (останала от трезора на банката), се открива още един малък голям свят. За най-смелите, както и за най-романтичните. Един винен трезор ще се открие пред вас, който все още се изпълва с редки вина от цял свят, съхранени по възможно най-добрия начин на най-подходяща температура. Ако се чудите какво да подарите на любим човек, тук може да ви организират лирична вечеря с уговорено меню и вино по ваш избор, от 1800-те етикета в магазина. Също така, да кажем, че работите с важни за вас клиенти, и искате да оставите отпечатък и да покажете нещо по-различно, може да се организира специална частна дегустация, до 4-5 души с вина от селекцията в трезора.

Предстои продължение, за хубавото и вкусното в живота. Това ще е и мястото за зимата! Ще ви чакам там 🙂

Текст: Адриана Гюзелева
Снимки: Петя Чолакова и Адриана Гюзелева

© 2019 – 2020, Adriana Ghiuseleva. All rights reserved. InFoodVeritas 2023

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.